Amnesty BOZ komt voor vrouwendag in actie voor Iraanse activiste

Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kord Afshari. Ook in Bergen op Zoom kan op zaterdag 7 maart iedereen meedoen aan de actie voor de 22-jarige Saba. Zij kreeg 24 jaar gevangenisstraf omdat ze actie voerde tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

Handtekeningen en opbeurende berichten

Op zaterdag 7 maart kan ieder tussen 12.00 en 16.00 uur in de Bibliotheek in Bergen op Zoom (Kortemeestraat 17) een petitie ondertekenen met het verzoek om Saba vrij te laten. Leden van de Amnesty groep in Bergen op Zoom kunnen u dan meer informatie geven over deze en andere acties van Amnesty International.

Op en rond 8 maart zamelt Amnesty International alle handtekeningen in om het Iraanse hoofd van de rechterlijke macht op te roepen Saba Kord Afshari onmiddellijk vrij te laten.

Kaarten voor leuke vrouwen in jouw omgeving

Amnesty deelt aan deelnemers aan de actie ook gratis ansichtkaarten uit van krachtige vrouwen. Die kan je opsturen naar vrouwen die wat extra aandacht verdienen. Een goede vriendin, behulpzame buurvrouw of lieve moeder; deelnemers kunnen zelf kiezen wie ze in het zonnetje zetten.

Saba’s strijd tegen de verplichte hoofddoek

Saba Kord Afshari voerde actie tegen de verplichting om in Iran een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba wordt onder meer beschuldigd van het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’ omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.

Saba strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.